BABKA MIGDAŁOWA

Dziś przedstawiam przepis na smaczną babkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna!


Składniki:
100g białej czekolady
100g masła
1/2 szklanki cukru
3 duże jaja
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Polewa:
100g białej czekolady
kilka kropel aromatu pomarańczowego

Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki stworzą jednolitą, płynną masę. 
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały i startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać stopione masło i czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do formy. Piec  

inut w 170oC do suchego patyczka.


Jeżeli przygotowałaś/eś babkę z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.


Komentarze

  1. Uwielbiam takie proste przepisy!

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty