ZUPA A'LA RAMEN

Cóż można wymyślić na obiad mając tak szeroki wybór makaronów w domu? Starając się urozmaicić codzienne menu przygotowałam orientalną japońska zupę ranen, czyli rosół japoński. Podstawą tej zupy jest makaron. Teraz do wyboru jest wiele pysznych makaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny).


Składniki:
1/2 opakowania dużych świdrów makaronu
1/2 dużej marchewki
garść suszonych pomidorów
garść świeżego szpinaku
garść świeżej kolendry
gałązka selera naciowego
1 duża czerwona cebula
1 litr rosołu/ bulionu

Składniki na pulpeciki:
250g mięsa wieprzowo- wołowego
sos sojowy
sól, piepsz
1 ząbek czosnku

Ponadto:
2 jaja


Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe kulki. 

Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. 

Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. 



Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut.

Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy jajko przedzielone na pół, posypujemy świeżą kolendrą.

Smacznego!


#makaronypolskie

Komentarze

Popularne posty