WARSTWOWE ROGALE

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku warstwowe rogale. Sekret chrupkości tkwi w sposobie wykonania. Osiem drożdżowych placków smarujemy masłem. Podczas pieczenia ciasto rozwarstwia się tworząc niesamowitą chrupką strukturę rogali. Gorąco polecam przepis. Ciasto jest delikatne i lekkie.


Skladniki:
100g drożdży
500g mąki
2-3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
125ml zsiadlego mleka
125ml ciepłego mleka
1 duże jako
1 żółtko

Ponadto:
200-250g bardzo miękkiego masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 białko
Konfitura do nadzienia


Make wsypujemy do miski. Drozdze kruszymy do garnuszka, dodajemy cukier i cieple mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrosniecia. Przelewamy do miski z makka. Dodajemy pozostale skladniki, zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każda z nich rozwałkować na jedną wielkość. Wszystkie placki smarujemy masłem i układamy jeden na drugim. Brzegi zlepizlepiamy.
Rozwałkować jeden wielki placek. Wycinamy trójkąty. Na brzegu ciasta kładziemy ulubioną konfiturę. Formujemy rogaliki.
Układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. C.




Jeżeli przygotowałaś/eś rogale z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty