RWANA DROŻDŻÓWKA Z CYNAMONEM
Cynamon
zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną
bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej
wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka,
przepyszna! Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki.
Składniki
na ciasto drożdżowe:
100g
drożdży
150
ml ciepłego mleka
100
g cukru
¼
łyżeczki soli
2
jaja
400g
mąki pszennej
200g
chlebowej mąki pełnoziarnistej
50
g masła
Ponadto:
100
g cukru
50g
masła
Opakowanie
cynamonu
Drożdże, cukier i
ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do
wyrośnięcia.
Mąkę, roztopione masło,
jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Gdy ciasto wyraźnie
zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na placek o wymiarach 60x30cm.
.
Masło należy roztopić.
Posmarować nim placek i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.
Placek dzielimy na 6
równych części.
Pokrojone płaty składamy jedno na drugim.
Ponownie kroimy na 8 równych kawałków.
Każdą część układamy obok siebie. Polewamy masłem i obsypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec ok 40 minut w 170oC.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Komentarze
Prześlij komentarz