RWANA DROŻDŻÓWKA Z CYNAMONEM

Cynamon zawsze kojarzył mi się z jesiennymi wieczorami. Dlatego postanowiłam zrobić maślaną bułkę drożdżową z cynamonem. Sekret jej oryginalności tkwi w jej wielowarstwowości. Bułkę odrywa się kawałek po kawałku. Jest delikatna, mięciutka, przepyszna!  Inspirację znalazłam na blogu domowe wypieki.


 Składniki na ciasto drożdżowe:
100g drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 g cukru
¼ łyżeczki soli
2 jaja
400g mąki pszennej
200g chlebowej mąki pełnoziarnistej
50 g masła

Ponadto:
100 g cukru
50g masła
Opakowanie cynamonu


Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie wymieszać. Odstawić i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Mąkę, roztopione masło, jaja i sól oraz drożdże umieścić w misie i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 




Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na placek o wymiarach 60x30cm.
.



Masło należy roztopić. Posmarować nim placek i posypać cynamonem wymieszanym z cukrem.




Placek dzielimy na 6 równych części.




Pokrojone płaty składamy jedno na drugim.



Ponownie kroimy na 8 równych kawałków.



Każdą część układamy obok siebie. Polewamy masłem i obsypujemy obficie cynamonem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. 


Piec ok 40 minut w 170oC.




Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Popularne posty