JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY
Składniki na ciasto kruche:
1½ szklanki mąki krupczatki,
½ szklanki cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę
twarogową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
½ szklanki śmietany 30%
2 duże gęste jogurty naturalne
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie
1 cytryna
6 jaj
Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Zagnieść. Schłodzić przez 1
godz.
Twaróg, jogurty, śmietankę i cukier umieścić w misie i dokładnie wymieszać
na gładką, jednolitą masę. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok.
Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy budynie i
dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie
składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.
Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki.
Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć
pozostałą część ciasta.
Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu,
bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z
podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Zjadłabym taki serniczek ze smakiem, mniam :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda ten serniczek
OdpowiedzUsuńI pysznie smakuje 😀
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek pachnący cytrynką :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń