JAGIELNIK
Jak zwykle u mnie dziś szybki przepis. Ciasto bez pieczenia.
Z użyciem zdrowej kaszy jaglanej. Mało słodkie, z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Obłożone bitą śmietaną i granatem.
Masa czekoladowa:
2 czekolady deserowe
¼ szklanki cukru
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 ½ szklanki mleka
50g masła
Szczypta soli
Do dekoracji:
500 ml śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
granat
Kaszę jaglaną wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Kolejno sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy kaszę wodą z dodatkiem szczypty soli, gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Wlewamy do kaszy mleko, chwilę gotujemy, dodajemy masło, cukier i połamaną czekoladę. Gdy składniki się rozpuszczą całość blendujemy na gładką masę.
Dno formy wykładamy warstwą herbatników i przekładamy połową gorącej masy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńMój narzeczony po spróbowaniu tego ciasta chce, aby mu je ciągle robić ;)
UsuńPotwierdzam. Moje ulubione ciasto. Przepyszna masa z kaszy jaglanej i te eksplodujące w buzi granaty robią robotę :-)
OdpowiedzUsuńNajważniejszy krytyk kulinarny ;)
Usuńwow, ale pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń