TORT SNICKERS

 Tort mocno orzechowy i karmelowy z batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo tort robiony spontanicznie kawy.   


Składniki na biszkopt czekoladowy:
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 masło
2 łyżki kako
¼ szklaki wody
3 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki

Składniki na krem śmietanowy:
1 litr śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 batony Snickers

Składniki na warstwę karmelową:
400g masy karmelowej
200g niesolonych orzeszków ziemnych

Składniki do nasączenia:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru

1 szklanka wrzątku



Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. 

Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.

Przelewamy do okrągłej formy (24cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. 



Orzechy kroimy na drobne kawałki. Łączymy razem z toffi.



Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki.




Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową. 






Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty