KRUCHA SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka.
Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.
2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki cukru pudru
300g masła
1 1/2 kg startych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Ciasto kruche należy wyrobić. Schłodzić minimum 2 godziny.
Jabłka
należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut.
Dno blaszki (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć 2/3 ciasta kruchego. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na
to wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Ciasteczko w sam raz na świąteczny stół! Polecam
OdpowiedzUsuń