KRUCHA SZARLOTKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka.
Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.



Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki cukru pudru
300g masła

1 1/2 kg startych jabłek 
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru


Ciasto kruche należy wyrobić. Schłodzić minimum 2 godziny.

Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut.

Dno blaszki (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 ciasta kruchego. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty