ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY

 Nie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam... 


Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty