ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY
Nie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.
Smacznego!
Niesamowicie efektowny :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. Nie może zabraknąć na święta 😀
UsuńDoskonale! :-)
OdpowiedzUsuńTak jest! 😀
Usuń