PSZENNO -ŻYTNIE PLACUSZKI Z RICOTTĄ

Rozpływające się w ustach i bardzo delikatne i pulchne pszenno – żytnie placuszki z serkiem ricotta. Idealne na śniadanie.


Składniki:
250g serka ricotta
120 ml mleka
2 łyżki oleju kokosowego
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Mleko, cukier, żółtka, olej i ricottę mieszamy na gładką, jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.




Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Popularne posty