PSZENNO -ŻYTNIE PLACUSZKI Z RICOTTĄ
Rozpływające się w
ustach i bardzo delikatne i pulchne pszenno – żytnie placuszki z serkiem
ricotta. Idealne na śniadanie.
Składniki:
250g serka ricotta
120 ml mleka
2 łyżki oleju kokosowego
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g mąki pszennej
50g mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Mleko, cukier, żółtka, olej i ricottę mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Stopniowo dosypujemy mąkę i sodę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do
masy i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego
koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.
Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto, smażymy do uzyskania złotego
koloru. Podajemy z ulubionymi owocami, miodem lub konfiturą.
Jeżeli przygotowałaś/eś placki z tego przepisu,
bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z
podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Komentarze
Prześlij komentarz