PRALINKI NA PATYKU
Słodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki.
Nietypowy deser na święta.
Składniki:
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 deserowe czekolady
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania herbatników (po 50g)
Ponadto:
1 czekolada mleczna
kolorowe posypki
Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Schłodzić w lodowce przez kilka godzin.
Do zimnej czekolady i śmietanki dodajemy cukier puder, całość miksujemy. Herbatniki mocno kruszymy (na mąkę), dodajemy do ubitej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki w które wbijamy słomkę. Wszystko wstawiamy do lodówki na całą noc.
Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej lizaki i od razu posypujemy kolorowymi posypkami. Całość chłodzimy.
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńPolecam 😀
Usuń