PRALINKI NA PATYKU

 Słodkie, czekoladowe pralinki na patyku, czyli przepyszne świąteczne lizaki.
Nietypowy deser na święta. 



Składniki:
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 deserowe czekolady
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania herbatników (po 50g)

Ponadto:
1 czekolada mleczna
kolorowe posypki


Śmietankę podgrzać, wrzucić do niej połamaną deserową czekoladę, zostawić na kilka minut, aż ta się rozpuście.Wymieszać rózgą do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy. Schłodzić w lodowce przez kilka godzin.

Do zimnej czekolady i śmietanki dodajemy cukier puder, całość miksujemy. Herbatniki mocno kruszymy (na mąkę), dodajemy do ubitej masy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy małe kulki w które wbijamy słomkę. Wszystko wstawiamy do lodówki na całą noc.

Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Moczymy w niej lizaki i od razu posypujemy kolorowymi posypkami. Całość chłodzimy.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty