KOPYTKA Z TWAROGIEM
Zakasłam rękawy i dziś
przygotowałam twarogowe kopytka zwane inaczej ruskimi kluskami. Adwentowy, słodki obiad,
kolacja lub śniadanie. Uwielbiamy je wszyscy!
Składniki:
300g twarogu
300g ugotowanych ziemniaków
1 jajo
Mąka
Ponadto:
Jogurt naturalny
Maliny
Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy ¼ objętości
ziemniaków mąkę oraz jajo. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na części i robimy z nich wałki. Kropimy po skosie na
mniejsze kawałki.
Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut od momentu
wypłynięcia. Odcedzamy.
Maliny rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy nim kopytka.
Smacznego!
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Komentarze
Prześlij komentarz