CIASTO SNICKERS

Połączenie karmelizowanych orzechów, toffi, masy budyniowej i miodowych placków jest idealne.
Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie.


 Składniki na warstwę orzechową:
300g posiekanych orzechów laskowych
100g masła
3 łyżki miodu

Składniki na kruche placki:
600g mąki pszennej
¼ szklanki cukru
2 jaja
2 żółtka
3 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy
3 łyżki miodu
200g masła
2 łyżki mleka

Składniki na krem budyniowy:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
700 ml mleka

Ponadto:
1 puszka masy krówkowej

Potrzebujemy blaszki o wymiarach 25x35cm.
Warstwa orzechowa: W garnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Pieczemy 15minut w 170oC.

Kruche blaty: Mąkę łączymy z sodą i pozostałymi suchymi składnikami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek wałkujemy na placki o wymiarach 25x35cm. Pieczemy przez ok 10 minut na złoty kolor w temperaturze 170oC. Blaty studzimy.

Krem budyniowy: ½ litra mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać budyń z mąkami. Ugotować budyń.

Wykonanie: Jeden blat smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy połową masy budyniowej. Ponownie przykrywamy zapieczonym blatem, budyniem i przykrywamy warstwą orzechową. 



Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty