LASAGNE BOLOGNESE


Najsmaczniejsze lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak pochmurne jesienne dni.

Składniki na makaron:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 jaja
2 łyżki wody
mąka do posypywania

Składniki na farsz:
70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
200ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:
200 ml mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
50 g żółtego sera
sól, pieprz
gałka muszkatołowa



Makaron: Z mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego, jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką.


Sos: W niewielkim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie blada zasmażka. Delikatnym strumieniem wlewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser.




Farsz: Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy. 



Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy.  Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku.


Naczynie żaroodporne (#myAmbition) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut.



Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu 
na produkty marki #myAmbition w sklepie Dajar
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.).
Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ.


Komentarze

Popularne posty