KROKIETY Z BOROWIKAMI
Pachnące jesienią grzyby
to najcudowniejszy zapach w kuchni. W tym roku zgromadziłam duże zapasy
grzybów. Część z nich suszyłam, marynowałam i mroziłam. Aby przywrócić
wspomnienia z lasu postanowiłam dziś zrobić na obiad… krokiety. Ciasto na
naleśniki jest szybkie i proste w przyrządzeniu. Można je robić na słodko lub
wytrawnie. Świetnie nadają się na szybki obiad. Wszyscy je uwielbiamy! Do wspólnego gotowania
zaprasza #myAmbition !
Składniki
na naleśniki:
1
½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
łyżka oleju
1 ½ szklanki mleka
3 jajka
szczypta soli
łyżka oleju
Składniki
na farsz:
50
dag dowolnych grzybów
2
cebule
Sól,
pieprz
Ponadto:
Bułka
tarta
2
jaja
Naleśniki:
Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając
stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron.
Farsz:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli (Ja
użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut).
Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut.
Na każdy naleśnik
nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki
obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do
uzyskania złotego koloru.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.).
Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ.
Komentarze
Prześlij komentarz