KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Knedle
z kapustą i grzybami to smaczne danie, które często podaję moim bliskim. Najważniejszym
sekretem dania jest połączenie dwóch smaków – grzybów i kwaśnej kapusty.
Cudowna kompozycja smaków.
Składniki na ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jaja
Sól
Składniki na farsz:
½ kg kiszonej kapusty
2 cebule
½ kg suszonych grzybów
sól, pieprz, sos sojowy
oliwa
2 łyżki bułki tartej
oliwa
2 łyżki bułki tartej
Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja. Szybko zagnieść jednolite ciasto.
Farsz: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie. Przekładamy na garnka i gotujemy przez około pół godziny na dużym ogniu.
Grzyby należy namoczyć w gorącej wodzie. Gdy zmiękną wyjmujemy je, a wodę przelewamy do kapusty. Cebulę kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając.
Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy i formujemy kulkę.
W garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć knedle i gotować 5 minut po wypłynięciu na wierzch.
Po ugotowaniu podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu na produkty marki #myAmbition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.).
Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ.
Komentarze
Prześlij komentarz