BROWNIE Z FASOLI
Jeśli czyimś adwentowym postanowieniem jest ograniczenie słodyczy, to przedstawiam wam alternatywę. Może nie jest to w 100% ciasto bez dodatku cukru, ale idealne dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Zdrowa słodycz pachnąca kakaem i cynamonem. Bez glutenu i bardzo szybkie w przygotowaniu.
puszka czerwonej fasoli (400g)
3 duże jaja
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku ro pieczenia
½ szklanki kakao
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki dżemu niskosłodzonego truskawkowego
50g topionego masła
Ponadto:
łyżka tartej deserowej czekolady
dżem truskawkowy
Fasolę należy dobrze osączyć na sitku. Wrzucamy ją do malaksera razem z jajami, masłem, dżemem i suchymi składnikami. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Całość wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach ok 20cm. Wierzch posypujemy płatkami startej czekolady. Pieczemy ok 30 minut w 180oC. Studzimy w formie.
Ciasto dekorujemy truskawkową konfiturą.
Smacznego!
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
#lowicz #dzem
#konfitura #truskawki
Komentarze
Prześlij komentarz