SPAGHETTI BOLOGNESE

Czy wiecie, co zrobić dziś na obiad? Najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Z pełnoziarnistym makaronem Lubella będzie strzałem w dziesiątkę! Zmodyfikowane spaghetti według Gordona Ramsay’a wykonaniu mojego mężczyzny. Najlepsze, jakie jadłam.




Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti Lubella
70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
2 marchewki
2 puszki pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 plastry boczku
200ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz



Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.


Gdy marchewka będzie miękka dodajemy pokrojony w kostkę boczek.



Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy.  Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut.  Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku.


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią.








Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty