SPAGHETTI BOLOGNESE
Czy
wiecie, co zrobić dziś na obiad? Najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Z pełnoziarnistym
makaronem Lubella będzie strzałem w dziesiątkę! Zmodyfikowane spaghetti według Gordona Ramsay’a wykonaniu
mojego mężczyzny. Najlepsze, jakie jadłam.
Składniki:
opakowanie
makaronu spaghetti Lubella
70-
80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
2 marchewki
2 puszki pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2
plastry boczku
200ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki mleka
zioła
prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
Na głębokiej patelni
rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.
Gdy marchewka będzie
miękka dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
Gdy składniki na
patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki
rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
#Lubella
#ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą
#makaronlubella #lubellauwielbiam
Jadłam polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńNajlepsze 😁
Usuń