PLACKI Z JABŁKAMI
Przepis
na najlepsze i najszybsze placki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa. Delikatnie
chrupiące a zarazem miękkie i puszyste w środku. Przepis mojej mamy, babci i
mój. Posypane dużą ilością cukru pudru, z ogromną ilością jabłek, pachnące.
Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem gorącej herbaty z cytryną.
Składniki:
2
szklanki mąki
1
szklanka mleka
3
jaja
Łyżeczka
cukru
½
łyżeczki sody
3
duże jabłka (antonówki)
Olej
do smażenia
Cukier
puder do posypania
Do miski należy wbić
jaja, wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników. Dodawać
stopniowo mąkę, a na koniec sodę. Mieszać do pojawienia się widocznych
pęcherzyków powietrza.
Jabłka obieramy i kropimy
w nieregularne kształty. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię
nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Po usmażeniu placki
zdejmuję na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Placki posypujemy cukrem
pudrem.
Jeśli ktoś lubi można dodać 1 łyżeczkę cynamonu.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Komentarze
Prześlij komentarz