PLACKI Z JABŁKAMI

Przepis na najlepsze i najszybsze placki z jabłkami. Smak mojego dzieciństwa. Delikatnie chrupiące a zarazem miękkie i puszyste w środku. Przepis mojej mamy, babci i mój. Posypane dużą ilością cukru pudru, z ogromną ilością jabłek, pachnące. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe z kubkiem gorącej herbaty z cytryną.



Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 jaja
Łyżeczka cukru
½ łyżeczki sody
3 duże jabłka (antonówki)
Olej do smażenia

Cukier puder do posypania




Do miski należy wbić jaja, wlać mleko i wsypać cukier. Wymieszać do połączenia składników. Dodawać stopniowo mąkę, a na koniec sodę. Mieszać do pojawienia się widocznych pęcherzyków powietrza.

Jabłka obieramy i kropimy w nieregularne kształty. Wrzucamy do ciasta. Mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.

Po usmażeniu placki zdejmuję na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Placki posypujemy cukrem pudrem.


Jeśli ktoś lubi można dodać 1 łyżeczkę cynamonu.


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Popularne posty