MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM
Chyba
każdy z nas lubi babeczki.
Ja
lubię je z dekoracją kremu na bazie bezy szwajcarskiej.
Miałam
w zamrażarce trochę jagód więc postanowiłam je wykorzystać.
Składniki
na babeczki:
250g
mąki,
250g
cukru,
4
jaja,
1
duża cytryna,
1
łyżeczka proszku do pieczenia
200
g masła
Krem
maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream):
250
g jagód, świeżych lub mrożonych
1/4
szklanki wody
2
łyżki soku z cytryny
345
g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
4
białka
1
i 1/4 szklanki cukru
szczypta
soli
Muffinki:
Oddzielić żółtka od
białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie
masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do
białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę.
Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie.
Krem:
Jagody, wodę i
sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody
się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki
jagodowego puree. Chłodzimy.
Miksę ustawić na
garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól i białka umieszczamy w
górnej misce. Cały czas podgrzewając mieszamy rózgą do momentu, aż cukier
całkowicie się rozpuści. Temperaturę białek należy kontrolować. Musi ona
osiągnąć minimum 60-65oC, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną
pałeczki Salmonelli.
Białka z
rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa
będzie bardzo gęsta, a beza zimna.
Obroty miksera
należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając.
Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie
przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej
miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy
jagodowe puree. Dekorujemy babeczki.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Ach, przepraszam, zamiast skomentowac, napisalam wiadomosc prywatna :-O
OdpowiedzUsuńMoge prosic o temperature i czas pieczenia muffinkow?
Pozdrawiam, Natalie
Temperatura 170st C. Czas to ok 30minut.
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo!
UsuńNatalie