MARLENKA
Ciasto, które składa się z 6 kruchych miodowych spodów.
Każdy jest przełożony masą z dodatkiem karmelu.
Orzechy i pokruszony blat na wierzchu ciasta nadają mu oryginalny
wygląd.
Jeśli lubicie ciasta miodowe, toffi i orzechy to ten przepis jest właśnie
dla was!
Spody miodowe
125g masła lub margaryny
2½ -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
4 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
¾ łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka
2½ -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
4 łyżki miodu
¾ szklanki cukru pudru
¾ łyżki sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka
Masa
2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
3 szklanki mleka
400g masy kajmakowej
250g margaryny lub masła
3 szklanki mleka
400g masy kajmakowej
250g margaryny lub masła
Dodatkowo
garść orzechów włoskich do dekoracji
Spody:
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od
roztopienia masła. Następnie dodajemy cukier puder oraz miód. W oddzielnej
miseczce przygotowujemy roztwór sody i octu i dodajemy do masy. Masa
ściemnieje. Studzimy ok 10 minut. Do masy dodajemy jaja oraz przesianą mąkę. Gdy
będzie już gęste dzielimy na 6 równych części, każdą wałkujemy. Ja zawsze
odrysowuję wielkość blaszki na pergaminie, na którym wałkuję każdy blat. Gdy
ciasto rozwałkuje się poza linie obcinam je radełkiem. Wtedy mamy pewność, że
każdy blat będzie takich samych wymiarów. Każdy spód pieczemy ok 7 minut w 160oC.
Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą
nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty.
Masa:
Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2
budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i
zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy do
zgęstnienia. Studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy
na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony
budyń.
Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią,
górną warstwą ma być masa.
Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z
zapieczonymi kawałkami ciasta. Posypujemy ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz