KREMOWY SERNIK CYTRYNOWY

Kolejny sernik wpada na bloga!
Tym razem delikatny, wilgotny pachnący cytryną!
Ten sernik wychodzi idealnie płaski i nie opada.




Składniki:
1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego)
250g serka mascarpone
2 jogurty naturalne
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
6 jaj
1 cytryna

Ponadto:
1 szklanka śmietanki 18%
3 łyżki cukru
Opakowanie herbatników


Twaróg, mascarpone, jogurty i cukier umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.

Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową. 

Piec ok. 60 min w 160oC. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami.

Smacznego!




Komentarze

  1. jak duże te jogurty mają być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik jest przepyszny, zaliczam go od teraz do swoich ulubionych �� godny polecenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze smakowal. To rowniez moj numer jeden 😁

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty