SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

Błyskawiczna szarlotka mojej mamy.
Gdy niezapowiedziani goście zadzwonią rano, że będą wieczorem.
Nie znam szybszego ciasta.
Biszkopt przekładany jabłkami z galaretką ozdobiony bitą śmietaną.
Palce lizać.



Składniki na biszkopt (średnica 24cm):
150 g cukru
150 g mąki tortowej
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu

Składniki na warstwę jabłkową:
1 ½ kg jabłek
1 galaretka truskawkowa

Ponadto:
½ l śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru


Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną.
Galaretki rozpuścić w ½ szklance wrzątku.
Gdy jabłka będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Śmietankę należy schłodzić. Ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Biszkopt dzielimy na dwie części. Na pierwszy blat wylewamy masę jabłkową. Przykrywamy biszkoptem, na który wykładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.



Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Komentarze

Popularne posty