SERNIK IRENY
Szkoda, że nie czujecie zapachu unoszącego się w mojej kuchni.
Sernik pachnie obłędnie!
Kakaowy spod i wierzchnia warstwa nadają sernikowi wyjątkowy kakaowy smak i aromat.
Składniki na ciasto:
1½ szkl mąki,
½ szkl cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu
(przemielony przez maszynkę)
250g margaryny,
1 1/3 szkl cukru,
2 opakowania budyniu,
5 jaj
Wyrobić ciasto. Schłodzić przez 1 godz.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i budyń.
Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Jeśli ktoś lubi można dodać rodzynki.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozłożyć na dnie
formy. Na to wylać masę serową. Na wierzchy zetrzeć drugą część ciasta. Piec
ok. 60 min w 180oC.
Znam ten sernik,jest bardzo dobry polecam
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Jest pyszny!
Usuń