GRZYBKI

Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam!
Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru.
Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny.
Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa.
Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.



  
Składniki na ciasto:
250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Składniki na krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 jaja
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła
Sok z ½ cytryny

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad
30g masła

Ponadto:
1 łyżka suchego maku
1 białko


Wykonanie ciasta:
Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej.

Przygotowanie grzybków:
Gdy ciasto jest już mocno schłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm.

Kapelusze:
Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek.
Spody kapeluszy:
Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę
Nóżki grzybków:
Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku.

Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180oC (do złotego koloru).

Wykonanie kremu budyniowego:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny.

Wykonanie polewy czekoladowej:
Składniki roztopić w kąpieli wodną. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy.

Wykonanie:
Kapelusze napełniać masą budyniową. Zamknąć spodami od kapeluszy i włożyć nóżki. Kapelusze należy posmarować polewą czekoladową i posypać deklaracyjnymi cukiereczkami.


*aby na budyniu nie tworzył się „kożuch” należy bezpośrednio po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą.



Komentarze

Popularne posty