DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINIĄ


Robiłyście kiedyś dżem z cukinii?
Jeśli nie to zróbcie go koniecznie!
Egzotyczny dżem pomarańczowy z warzywa!



 

Składniki:
5 kg cukinii
100 g pomarańczowej skórki kandyzowanej
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
2 cytryny



Cukinię należy obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Połowę pokroić w kostkę, a kolejną część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka i gotować do miękkości. Pod koniec smażenia dodać cukier, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Smażyć jeszcze 30 minut. Gdy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć dodać galaretkę.
Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.  


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty