DŻEM POMARAŃCZOWY Z CUKINIĄ
Robiłyście
kiedyś dżem z cukinii?
Jeśli
nie to zróbcie go koniecznie!
Egzotyczny
dżem pomarańczowy z warzywa!
Składniki:
5
kg cukinii
100
g pomarańczowej skórki kandyzowanej
1
kg cukru
4
galaretki pomarańczowe
2
cytryny
Cukinię należy obrać i
oczyścić z gniazd nasiennych. Połowę pokroić w kostkę, a kolejną część zetrzeć
na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka i gotować do miękkości.
Pod koniec smażenia dodać cukier, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Smażyć
jeszcze 30 minut. Gdy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć dodać
galaretkę.
Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez
15 minut.
Wyglada nieziemsko. Mmmm az mi slinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz zrobić dżem z tego przepisu.
Usuń