BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM
Sezon
gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów.
Wymyśliłam
smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku.
Delikatny
biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z
gruszek.
Niebo
w gębie!
Składniki
na biszkopt (średnica 24cm):
150
g cukru
150
g mąki tortowej
3
duże jajka
2
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
octu
Składniki
na krem:
250g
serka mascarpone
500ml
śmietany 30%
2
łyżki cukru pudru
100g
borówek amerykańskich
Poncz:
½
łyżeczki cukru waniliowego
1
łyżka cukru
Mus
gruszkowy:
1
kg obranych, pokrojonych gruszek
2
galaretki gruszkowe
Wykonanie biszkoptu:
Przygotowujemy
biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na
blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma
wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i
pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie masy
śmietankowej:
Schłodzoną śmietankę
połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką.
Wykonanie musu:
Gruszki należy obrać,
wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym
ogniu, aż zmiękną.
Galaretki rozpuścić w 1
szklance wrzątku.
Gdy gruszki będą już
miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość
blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składanie ciasta:
Biszkopt dzielimy na
dwie części. Nasączamy ponczem. Na pierwszy blat wykładamy masę z mascarpone, przykrywamy
biszkoptem, nasączamy i wylewamy mus gruszkowy.
Komentarze
Prześlij komentarz