BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM

Sezon gruszkowy w pełni! U mnie za oknem są dwa ogromne drzewa klapsów.
Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku.
Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek.
Niebo w gębie!



 Składniki na biszkopt (średnica 24cm):
150 g cukru
150 g mąki tortowej
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100g borówek amerykańskich

Poncz:
½ łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru

Mus gruszkowy:
1 kg obranych, pokrojonych gruszek
2 galaretki gruszkowe


Wykonanie biszkoptu:
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie masy śmietankowej:
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką.

Wykonanie musu:
Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną.
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku.
Gdy gruszki będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składanie ciasta:
Biszkopt dzielimy na dwie części. Nasączamy ponczem. Na pierwszy blat wykładamy masę z mascarpone, przykrywamy biszkoptem, nasączamy i wylewamy mus gruszkowy.





Komentarze

Popularne posty