TWAROGOWE PĄCZUSIE
Ekspresowy przepis na idealne mini pyszności.
Pączusie są bardzo proste w przygotowaniu.
Smaży się je na oleju lub smalcu. Podczas tego
zabiegu same się obracają – idealnie!
Później odcieka się je na ręczniku
papierowym.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
2 duże jaja
250g mielonego twarogu
3 płaskie łyżki cukru pudru
Otarta skórka z ½ cytryny
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
25ml spirytusu
Olej do smażenia
W garnku należy rozgrzać tłuszcz. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pączki.
Twaróg, jaja, cukier, sól oraz skórka z cytryny miksujemy na jednolitą
gładką masę. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod
koniec dodajemy spirytus w celu zminimalizowania wchłaniania tłuszczu do
pączków podczas smażenia.
Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości ok 3cm.
Kulki wrzucamy na gorący olej.
Usmażone pączusie wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Na koniec pączki należy oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz