KRUCHE BABECZKI Z OWOCAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

 Babeczki królują u mnie chyba najczęściej.
Mimo, że są pracochłonne uwielbiam je robić.
Najbardziej cieszy dekorowanie, a o zjadaniu już nie wspomnę!

Polecam kolejną inspirację na ten pyszny i elegancki deser.




Składniki na kruche spody (25szt):
2 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki)
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Składniki na krem:
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
½ szklanki cukru
2 żółtka
1 płaska łyżka żelatyny

Ponadto:
Truskawki
Borówki
Mięta
Kiwi


Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło ubic na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty