CZEKOLADOWE BROWNIE Z MASCARPONE I OWOCAMI
Brownie
jest znane na całym świecie.
Mocno
czekoladowe, wilgotne, ciężkie i intensywnie pachnące.
Dodatek
malin i czerwonych porzeczek idealnie pasuje do mocno czekoladowego spodu.
Na
moim blogu znajdziecie idealny przepis na brownie.
Składniki
na brownie:
180
g masła
3
gorzkie czekolady 50%
3
duże jaja
220g
cukru
2
cukru waniliowego
100
g mąki pszennej
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na krem:
250g
serka mascarpone
500ml
śmietanki 30%
2
łyżki cukru pudru
Ponadto:
Maliny
Czerwone
porzeczki
Wykonanie brownie.
Masło należy roztopić, wyłączyć
ogień, a następnie dodać pokruszoną czekoladę i odczekać ok 2 minuty. Dokładnie
wymieszać do powstania jednolitego kremu czekoladowego. Delikatnie wystudzić.
Jaja roztrzepać rózgą,
dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Dalej używając rózgi dodać krem
czekoladowy. Mieszać do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek
do pieczenia.
Do nagrzanego do 160oC
piekarnika wstawiamy formę (30x23cm) z ciastem i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika
i wystudzić w formie.
Wykonanie kremu.
Schłodzoną śmietankę
połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
gęstego kremu.
Na wystudzone browni
wykładamy krem. Wierzch ciasta dekorujemy malinami i porzeczkami. Mogą to być
inne ulubione owoce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz