BORÓWKOWIEC
Pyszne,
słodkie, zerwane prosto z krzaczka borówki!!!
Teraz,
gdy wszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać.
Najlepszym
sposobem będą desery.
Zapraszam
po soczysty przepis.
Składniki
na biszkopt:
150
g cukru
150
g mąki tortowej
3
duże jajka
2
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
octu
Składniki
na krem:
250g
serka mascarpone
500ml
śmietany 30%
2
łyżki cukru pudru
200g
borówek amerykańskich
Poncz:
½
łyżeczki cukru waniliowego
1
łyżka cukru
Przygotowujemy
biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na
blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma
wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok
35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto
odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy
ponczem.
Schłodzoną
śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do
otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką.
Nasączone
blaty przekładamy kremem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz