BORÓWKOWIEC

Pyszne, słodkie, zerwane prosto z krzaczka borówki!!!
Teraz, gdy wszędzie jest mnóstwo owoców trzeba koniecznie je wykorzystać.
Najlepszym sposobem będą desery.
Zapraszam po soczysty przepis.




Składniki na biszkopt:
150 g cukru
150 g mąki tortowej
3 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
500ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
200g borówek amerykańskich

Poncz:
½ łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru

Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką.

Nasączone blaty przekładamy kremem.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty