TRUSKAWKOWY JAGIELNIK

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej?
Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej
gotowanej na mleku sojowym.
Wszystko to na delikatnym biszkopcie.
Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy.



Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
500g truskawek
½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka sojowego
250g twarogu bez laktozowego
2 łyżki żelatyny
¼ szklanki wody

Ponadto:
250ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
¼ szklanki wody

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok. 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Formę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Pieczemy 25min w 170oC. Po wystygnięciu podzielić na 2 części.

Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.

Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.  

W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę.

Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.

Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki. 

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty