SERNIK CZEKOLADOWY

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą.
Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny.
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru.
Uwielbiam go! Pyszny, nie jest za słodki dzięki gorzkiej czekoladzie.


Składniki:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
1 szkl cukru pudru
50g miękkiego masła
4 jaja
2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady
Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:
2 paczki herbatników

Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm).
1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się z masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady.

Masę serową wylewam na herbatniki.

Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek.


Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce. Gdy będzie już zimny, polać roztopioną czekoladą.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty