SERNIK CZEKOLADOWY
Sernik z prawdziwą gorzką 90%
czekoladą.
Jest mocno czekoladowy, aksamitny
i delikatny.
Raz na jakiś czas można sobie
pozwolić na kawałek kalorycznego deseru.
Uwielbiam go! Pyszny, nie jest za
słodki dzięki gorzkiej czekoladzie.
Składniki:
1 kg
twarogu trzykrotnie mielonego
1 szkl
cukru pudru
50g
miękkiego masła
4 jaja
2
tabliczki gorzkiej 90% czekolady
Jedna czubata
łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
2 paczki
herbatników
Herbatniki
wykładam na blaszkę (20x30cm).
1 ½ tabliczki
czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na
puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się z
masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu
roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki
czekolady.
Masę serową
wylewam na herbatniki.
Piekarnik nagrzać
do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie
zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po
upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek.
Sernik studzić w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce. Gdy będzie już
zimny, polać roztopioną czekoladą.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz