KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM

Inne niż zawsze. Babeczki na kruchym, kakaowym spodzie.
Są równie smaczne i tak samo szybko znikają!
Wypróbuj już dziś przepis na kakaowe babeczki z chałwą.


Składniki na kruche spody (25szt):
2 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki)
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Składniki na krem:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kostka masła
3 szklanki mleka
300g ulubionej chałwy

Ponadto:
wiśnie
nektarynka
zielone winogrono

Mąkę i kakao należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Na koniec pokruszoną chałwę.

Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami.

Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty