KAKAOWE BABECZKI Z KREMEM CHAŁWOWYM
Inne niż zawsze. Babeczki na kruchym, kakaowym spodzie.
Są równie smaczne i tak samo szybko znikają!
Wypróbuj już dziś przepis na kakaowe babeczki z chałwą.
Składniki na kruche spody (25szt):
2 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
(ująć 2 łyżki)
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany 18%
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kostka masła
3 szklanki mleka
300g ulubionej chałwy
Ponadto:
wiśnie
nektarynka
zielone winogrono
Mąkę i kakao należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder,
żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy
lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i
podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie
schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do
zarumienienia.
Budyń należy ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami zimny budyń. Na
koniec pokruszoną chałwę.
Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi
owocami.
Smacznego.
A co z kakao?
OdpowiedzUsuńDajemy na początku przesiane razem z mąką. Poprawiłam ;)
Usuń