FIOLETOWE RUNO czyli SERNIK Z JAGODAMI
Fioletowe runo, czyli jagodowy
sernik na zimno.
Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję!
Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję!
Dlatego tym razem pokusiłam się o
sernik jagodowy na zimno.
Ten fioletowy odcień powalił mnie
na kolan!
Sernik nie wymaga pieczenia, jest
przepyszny w smaku, delikatny i mocno jagodowy – idealny!
Wierzę, że i Wam przypadnie do
gustu. Polecam!
Ciasteczkowy spód:
125g pokruszonych
herbatników
40g
cukru
85g
masła
Masa serowa:
1kg
twarogu trzykrotnie mielonego
1
szklanka cukru pudru
1 cukier
waniliowy
1 litr
jagód
250ml
śmietanki 30%
3 łyżki
żelatyny
1/3
szklanki wody
Ponadto:
250ml
śmietanki 30%
1 płaska
łyżka cukru pudru
Ciasteczka
kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i
wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła.
Żelatynę namoczyć
w wodzie.
Ser wymieszać z
cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
¾ litra jagód
zblendować i całość przenieść do masy serowej. Wymieszać. Następnie dodać ubitą
śmietankę. Dokładnie i delikatnie wymieszać.
Napęczniałą żelatynę
roztopić i dodać do masy serowej. Wymieszać i wylać na schłodzony ciasteczkowy
spód.
Wstawić do lodówki,
aby stężało.
Udekorować ubitą kremówką i posypać pozostałą częścią jagód.
Smacznego
Miałem przyjemność spróbować tego sernika i jest po prostu prze py szny :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam
Zgadzam sie jest przepyszny. Polecam wszystkim, ktorzy lubia jagody.
Usuń