3 BIT
Uwielbiam
szybkie desery!
W
Internecie jest mnóstwo przepisów na to ciasto.
Chyba
każdy z nas, choć raz go spróbował.
Ciasto
bez pieczenia, które przygotujesz dosłownie w 30 minut!
Czy
to nie wspaniałe? Szybkie i mega słodkie.
Dziś
przedstawiam Wam moją wersję tego deseru.
Zapraszam
do wypróbowania.
Składniki:
6
paczek herbatników
1
puszka toffi
Składniki
na masę budyniową:
600ml
mleka
50g
masła
80g
cukru
3 jaja
3 jaja
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
Laska
wanilii
Składniki
na warstwę śmietanową:
500ml
śmietanki 30%
2
łyżki cukru pudru
2
łyżeczki żelatyny
¼
szklanki zimnej wody
Masę krówkową należy
wstawić na parę minut do gotującej się wody, aby masa była łatwiej smarowna.
W jednej szklance mleka
rozprowadzamy 3 jaja oraz mąki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy
cukier, laskę wanilii oraz masło. Ugotować budyń.
Pierwsza warstwa to herbatniki,
na które wykładamy ciepłą masę krówkową (zostawiamy 1 łyżkę masy do dekoracji).
Toffi przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na które wylewamy gorącą masę
budyniową, którą również przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na zimne ciasto wykładamy ubitą śmietanę, którą dekorujemy masą toffi.
Wstawiamy na kilka
godzin do lodówki.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz