3 BIT

 Uwielbiam szybkie desery!
W Internecie jest mnóstwo przepisów na to ciasto.
Chyba każdy z nas, choć raz go spróbował.
Ciasto bez pieczenia, które przygotujesz dosłownie w 30 minut!
Czy to nie wspaniałe? Szybkie i mega słodkie.
Dziś przedstawiam Wam moją wersję tego deseru.
Zapraszam do wypróbowania.






 Składniki:
6 paczek herbatników
1 puszka toffi

Składniki na masę budyniową:
600ml mleka
50g masła
80g cukru
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Laska wanilii

Składniki na warstwę śmietanową:
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki zimnej wody

Masę krówkową należy wstawić na parę minut do gotującej się wody, aby masa była łatwiej smarowna.

W jednej szklance mleka rozprowadzamy 3 jaja oraz mąki. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier, laskę wanilii oraz masło. Ugotować budyń.

Pierwsza warstwa to herbatniki, na które wykładamy ciepłą masę krówkową (zostawiamy 1 łyżkę masy do dekoracji). Toffi przykrywamy kolejną warstwą ciastek, na które wylewamy gorącą masę budyniową, którą również przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy do wystygnięcia. Na zimne ciasto wykładamy ubitą śmietanę, którą dekorujemy masą toffi.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego

Komentarze

Popularne posty