KRÓLEWIEC
Przedstawiam Wam przepis na rewelacyjne ciasto.
Mam na myśli ciasto królewiec.
Jest eleganckie, proste w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne!
Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Ciasto miodowe
300g mąki,
150g cukru,
2 łyżki miodu,
1 łyżka wody,
1 żółtko, 150g margaryny, 1 łyżeczka sody.
Biszkopt
4 jaja,
¾ szkl cukru,
2 łyżki wody,
½ szkl mąki pszennej,
½
szkl mąki ziemniaczanej.
Masa
200 g cukru
½ l mleka,
2 cukry waniliowe,
250 g masła,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej. Polewa: 1/3 kostki margaryny, 1
łyżka wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru.
Dodatkowo
Kwaśna
marmolada.
Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną,
dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę.
Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200oC przez 7-10
minut. W ten sam sposób upiec drugi placek.
Biszkopt: Jaja ubić z cukrem i wodą na puszystą masę. Dodać
mąkę delikatnie mieszając. Piec 30 min 180oC..
Masa:
W ½ szkl mleka rozmieszać obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i
cukrem waniliowym. Ugotować z tego budyń. Na jeden placek miodowy wyłożyć ½ przestudzonej masy.
Biszkopt
z obu stron posmarować marmoladą i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć
pozostałą część masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch polać polewą.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz