JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY



JOGURTOWY SERNIK CYTRYNOWY

Składniki na ciasto kruche:
1½ szklanki mąki krupczatki,
½ szklanki cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę twarogową:
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
½ szklanki śmietany 30%
2 duże gęste jogurty naturalne
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie
1 cytryna
6 jaj


Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Zagnieść. Schłodzić przez 1 godz.

Twaróg, jogurty, śmietankę i cukier umieścić w misie i dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.

Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.


Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty