ZIMOWE RAFAELLO

Pyszne ciasto bez pieczenia z kokosem i herbatnikami. Rewelacyjne do kawy i herbaty.
Jeśli ktoś lubi połączenie ciast z dodatkiem słonych krakersów można ich użyć zamiast herbatników.
Może być w formie tortu, ciasta lub małych kuleczek. Zawsze robię to ciasto na święta, biały kokos wygląda jak śnieżny puch ;)


Składniki:
2 ½ szkl mleka,
3 żółtka,
2 łyzki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,  
1 cukier waniliowy,
1 szkl cukru,
30dag masła,
25dag wiórek kokosowych,
8 paczek herbatników
Adwokat lub spirytus do smaku

Ponadto:
mini herbatniki z czekoladą



W ½ szkl mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szkl mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami. Ugotować budyń.Wystudzić.

Masło utrzeć, dodać budyń. Na końcu dodać kokos i adwokat.

Herbatniki wyłożyć w blaszce, na nie nałożyć masę (mają być 4 warstwy herbatników). Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Boki obłożyć mini herbatnikami. 




Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.


Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka

Komentarze

Popularne posty