TORT SNICKERS
Tort mocno orzechowy i karmelowy z
batonikami Snickers. Słodycz tortu przełamuje gorzka kawa. Dekoracja szybka, bo
tort robiony spontanicznie kawy.
Składniki
na biszkopt czekoladowy:
1
½ szklanki cukru
1
cukier waniliowy
1
masło
2
łyżki kako
¼
szklaki wody
3
jaja
1
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2
szklanki mąki
Składniki
na krem śmietanowy:
1 litr śmietanki 30%
500 g
serka mascarpone
4
łyżki cukru pudru
2
batony Snickers
Składniki
na warstwę karmelową:
400g
masy karmelowej
200g
niesolonych orzeszków ziemnych
Składniki
do nasączenia:
2
łyżki kawy rozpuszczalnej
1
łyżeczka cukru
1
szklanka wrzątku
Biszkopt:
Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do
wrzenia. Wystudzić.
Białka ubić na sztywną
pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.
Przelewamy do okrągłej formy
(24cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy
go na 3 równe blaty.
Orzechy kroimy na
drobne kawałki. Łączymy razem z toffi.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko
razem do otrzymania gęstego kremu. Masę dzielimy na trzy równe części. Do
jednej z nich dodajemy pokrojone w kostkę batoniki.
Przekładanie: Każdy biszkopt nasączamy kawą. Wykładamy kolejno masę orzechową, krem mascarpone, biszkopt, masa orzechowa, krem śmietanowy z batonami, biszkopt. Wierzch i boki ciasta smarujemy śmietaną i rozmazujemy masą karmelową.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejszy jaki ostatnio jadlam! 😀
Usuń