LASAGNE BOLOGNESE
Najsmaczniejsze
lasagne powstaje z domowego makaronu, z beszamelem i sosem pomidorowym z
dodatkiem czerwonego wina. Uwielbiam to danie, bo daje dużo energii w tak
pochmurne jesienne dni.
Składniki na makaron:
2
szklanki mąki
1
łyżeczka soli
2
jaja
2
łyżki wody
mąka
do posypywania
70-
80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1
puszka pomidorów
2
ząbki czosnku
2
łyżki oleju kokosowego
200ml
czerwonego wytrawnego wina
2
łyżki mleka
zioła
prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
Składniki
na sos beszamelowy:
200
ml mleka
2
łyżki mąki
2
łyżki masła
50
g żółtego sera
sól,
pieprz
gałka
muszkatołowa
Makaron: Z
mąki, jaj, wody i soli zagniatamy ciasto. Powinno być bardzo twarde, gdy jest
zbyt twarde dodajemy wodę. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznego,
jednolitego ciasta. Ciasto dzielę na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na
stolnicy posypanej mąką.
Sos: W
niewielkim garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i
podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie blada zasmażka. Delikatnym strumieniem
wlewamy mleko. Cały czas mieszając dodajemy pieprz, sól i gałkę muszkatołową.
Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i
dodajemy ser.
Farsz:
Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę
posiekaną w drobną kostkę. Czosnek
przeciskamy przez praskę. Smażymy.
Gdy składniki na
patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem,
tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino,
gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki
blendujemy, dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku.
Naczynie żaroodporne (#myAmbition)
smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu
beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do
wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180oC piekarnika na 40 minut.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Zachęcam do skorzystania z genialnego 10% rabatu
(rabat obowiązuje do 31.12.2017r.).
Wystarczy wpisać hasło ZDROWA-JESIEŃ.
Komentarze
Prześlij komentarz