BUDYNIOWA BABKA Z MIKROFALÓWKI
Czy
kiedykolwiek udało wam się zrobić ciasto w 3 minuty? Mi tak! A to dzięki temu,
że pewnego dnia natknęłam się na błyskawiczny przepis na budyniowe
ciasto z mikrofali. Idealne, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a akurat nie mamy nic takiego pod ręką. Przedstawiam wam przepis ciasto, które "robi się samo".
Składniki:
1 jajo
3 łyżki mleka (0,5%)
3 łyżki oleju kokosowego
3 płaskie łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 budyń (40g)
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Jajo, mleko, olej i cukier umieszczamy w miseczce
i roztrzepujemy rózgą. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy budyń, dokładnie
mieszamy i wsypujemy partiami mąkę, a na koniec proszek do pieczenia. Gdy
ciasto będzie jednolite przelewamy je do szklanej miseczki i wstawiamy do
mikrofalówki na ok 2,5 - 3 minuty (w zależności od mocy kuchenki).
Ciasto po wyjęciu z mikrofalówki należy delikatnie
obkroić nożem, aby było można łatwiej je wyjąć na talerz.
Smacznego!
Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Dosłownie, za chwilkę wypróbuje, tylko muszę sprawdzić, czy mam budyń w szafce... ;)
OdpowiedzUsuńJa tez robilam to ciasto spontanicznie 😀
UsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Agato!
Usuń