MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM

Chyba każdy z nas lubi babeczki.
Ja lubię je z dekoracją kremu na bazie bezy szwajcarskiej.
Miałam w zamrażarce trochę jagód więc postanowiłam je wykorzystać.



Składniki na babeczki:
250g mąki,
250g cukru,
4 jaja,
1 duża cytryna,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła

Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream):
250 g jagód, świeżych lub mrożonych
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Muffinki:
Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie.


Krem:
Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki jagodowego puree. Chłodzimy.

Miksę ustawić na garnku z wodą tworząc tzw. kąpiel wodną. Cukier, sól i białka umieszczamy w górnej misce. Cały czas podgrzewając mieszamy rózgą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Temperaturę białek należy kontrolować. Musi ona osiągnąć minimum 60-65oC, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli.

Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna.


Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki.



Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.

Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

  1. Ach, przepraszam, zamiast skomentowac, napisalam wiadomosc prywatna :-O
    Moge prosic o temperature i czas pieczenia muffinkow?
    Pozdrawiam, Natalie

    OdpowiedzUsuń
  2. Temperatura 170st C. Czas to ok 30minut.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty