KREMOWY SERNIK CYTRYNOWY
Kolejny
sernik wpada na bloga!
Tym
razem delikatny, wilgotny pachnący cytryną!
Ten
sernik wychodzi idealnie płaski i nie opada.
Składniki:
1
kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego)
250g
serka mascarpone
2
jogurty naturalne
1
szklanka cukru
4
łyżki mąki pszennej
6
jaj
1
cytryna
Ponadto:
1
szklanka śmietanki 18%
3
łyżki cukru
Opakowanie
herbatników
Dno blaszki (25x25cm)
wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę
serową.
Piec ok. 60 min w 160oC. Po godzinie wierzch ciasta
polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym
piekarniku.
Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami.
Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami.
Smacznego!
jak duże te jogurty mają być?
OdpowiedzUsuńPo 350ml .
UsuńTen sernik jest przepyszny, zaliczam go od teraz do swoich ulubionych �� godny polecenia
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowal. To rowniez moj numer jeden 😁
Usuń