GRZYBKI
Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam!
Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru.
Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny.
Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z
dzieciństwa.
Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.
Składniki na ciasto:
250 g masła
3
szklanki mąki pszennej
1
szklanka kwaśnej śmietany 18%
Składniki na krem budyniowy:
1,5
szklanki mleka
½ szklanki
cukru
1
cukier wanilinowy
2 jaja
2 płaskie
łyżki mąki pszennej
2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
200g
masła
Sok z ½
cytryny
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad
30g
masła
Ponadto:
1
łyżka suchego maku
1
białko
Wykonanie ciasta:
Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić
i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto
zagniatam dzień wcześniej.
Przygotowanie grzybków:
Gdy ciasto jest już mocno schłodzone
należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm.
Kapelusze:
Należy wyciąć koła dużym
kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek.
Spody kapeluszy:
Wykroić foremką do babeczek, na
środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę
Nóżki grzybków:
Wykorzystujemy do tego skrawki
ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w
maku.
Wszystko pieczemy przez ok
20minut w temperaturze 180oC (do złotego koloru).
Wykonanie
kremu budyniowego:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W
pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło ubić na puszysty krem i powoli
dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z
cytryny.
Wykonanie
polewy czekoladowej:
Składniki roztopić w kąpieli wodną.
Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy.
Wykonanie:
Kapelusze napełniać masą budyniową.
Zamknąć spodami od kapeluszy i włożyć nóżki. Kapelusze należy posmarować polewą
czekoladową i posypać deklaracyjnymi cukiereczkami.
*aby na budyniu nie tworzył się „kożuch”
należy bezpośrednio po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą.
Komentarze
Prześlij komentarz