CZEKOLADOWE BROWNIE Z MASCARPONE I OWOCAMI

 Brownie jest znane na całym świecie.
Mocno czekoladowe, wilgotne, ciężkie i intensywnie pachnące.
Dodatek malin i czerwonych porzeczek idealnie pasuje do mocno czekoladowego spodu.
Na moim blogu znajdziecie idealny przepis na brownie.





Składniki na brownie:
180 g masła
3 gorzkie czekolady 50%
3 duże jaja
220g cukru
2 cukru waniliowego
100 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Ponadto:
Maliny
Czerwone porzeczki


Wykonanie brownie.
Masło należy roztopić, wyłączyć ogień, a następnie dodać pokruszoną czekoladę i odczekać ok 2 minuty. Dokładnie wymieszać do powstania jednolitego kremu czekoladowego. Delikatnie wystudzić.

Jaja roztrzepać rózgą, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Dalej używając rózgi dodać krem czekoladowy. Mieszać do połączenia składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Do nagrzanego do 160oC piekarnika wstawiamy formę (30x23cm) z ciastem i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie.

Wykonanie kremu.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Na wystudzone browni wykładamy krem. Wierzch ciasta dekorujemy malinami i porzeczkami. Mogą to być inne ulubione owoce.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty