TRUSKAWKOWY JAGIELNIK
Jedliście
ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej?
Słodki
truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej
gotowanej
na mleku sojowym.
Wszystko
to na delikatnym biszkopcie.
Alternatywa
dla osób nietolerujących laktozy.
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
serowa:
500g truskawek
½ szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
½ szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka sojowego
250g twarogu bez laktozowego
2 łyżki żelatyny
¼ szklanki wody
Ponadto:
250ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
¼ szklanki wody
Jaja
powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na
sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok. 5minut).
Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Formę
(26cm) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy.
Pieczemy 25min w 170oC. Po wystygnięciu podzielić na 2 części.
Żelatynę
zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Kaszę
jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę
pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
W
malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak
długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę.
Śmietankę
ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej,
a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Na
jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim
blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po
tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy
śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki.
Smacznego
Zrobię!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
Usuń