FIOLETOWE RUNO czyli SERNIK Z JAGODAMI

Fioletowe runo, czyli jagodowy sernik na zimno.
Uwielbiam serniki na zimno ze świeżymi owocami. Takie serniki są doskonałe na każdą okazję!
Dlatego tym razem pokusiłam się o sernik jagodowy na zimno.
Ten fioletowy odcień powalił mnie na kolan!
Sernik nie wymaga pieczenia, jest przepyszny w smaku, delikatny i mocno jagodowy – idealny!
Wierzę, że i Wam przypadnie do gustu. Polecam!



Ciasteczkowy spód:
125g pokruszonych herbatników
40g cukru
85g masła

Masa serowa:
1kg twarogu trzykrotnie mielonego
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 litr jagód
250ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody

Ponadto:
250ml śmietanki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru

Ciasteczka kruszymy w makaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła.

Żelatynę namoczyć w wodzie.

Ser wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 

¾ litra jagód zblendować i całość przenieść do masy serowej. Wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietankę. Dokładnie i delikatnie wymieszać.

Napęczniałą żelatynę roztopić i dodać do masy serowej. Wymieszać i wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.   

Wstawić do lodówki, aby stężało. 
Udekorować ubitą kremówką i posypać pozostałą częścią jagód. 

Smacznego

Komentarze

  1. Miałem przyjemność spróbować tego sernika i jest po prostu prze py szny :-)
    Naprawdę polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie jest przepyszny. Polecam wszystkim, ktorzy lubia jagody.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty