MIĘTOWY SERNIK NA ZIMNO
Delikatna masa serowa, bita śmietana i świeża mięta
nadają sernikowi wielkiego orzeźwienia w tak upalny dzień.
Zachęcam do skuszenia się na ten przepis.
Spód
200g orzechowych ciasteczek
10 dag masła
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
350 ml kremówki
Świeża mięta
3-5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
opcjonalnie 2 krople zielonego barwnika w żelu (jednak ja nie używam)
Do dekoracji:
świeża mięta
bita śmietana
czekoladki
kiwi
Ciasteczka
kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Masło roztapiamy i mieszamy z
ciasteczkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niego kładziemy
ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby się zespoliło.
Miętę
rozdrabniamy w malakserze. Taką ilość, aby otrzymać ½ szklanki. W 100ml wrzątku
rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę
ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ser i miksujemy do czasu
całkowitego połączenia się składników. Mikser zmniejszamy na najniższe obroty i
dodajemy rozdrobnioną mięte, a następnie żelatynę.
Tak
przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i
wstawiamy do lodówki.
Wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną,
czekoladkami i świeżą miętą lub kiwi.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz