MIĘTOWY SERNIK NA ZIMNO

Delikatna masa serowa, bita śmietana i świeża mięta
nadają sernikowi wielkiego orzeźwienia w tak upalny dzień.
Zachęcam do skuszenia się na ten przepis.



Spód
200g orzechowych ciasteczek
10 dag masła

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
350 ml kremówki
Świeża mięta
3-5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
opcjonalnie 2 krople zielonego barwnika w żelu (jednak ja nie używam)

Do dekoracji:
świeża mięta
bita śmietana
czekoladki
kiwi


Ciasteczka kruszymy na bardzo drobne kawałeczki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na niego kładziemy ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki, aby się zespoliło.

Miętę rozdrabniamy w malakserze. Taką ilość, aby otrzymać ½ szklanki. W 100ml wrzątku rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ser i miksujemy do czasu całkowitego połączenia się składników. Mikser zmniejszamy na najniższe obroty i dodajemy rozdrobnioną mięte, a następnie żelatynę.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

Wierzch sernika dekorujemy bitą śmietaną, czekoladkami i świeżą miętą lub kiwi.


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty