CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ
Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów.
Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków?
Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego.
Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy .
Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków?
Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego.
Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy .
Ciemny biszkopt
6 dużych jaj,
6 łyżek cukru pudru,
3 łyżki kakao,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 dużych jaj,
6 łyżek cukru pudru,
3 łyżki kakao,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wafelkowa wkładka
180g wafelków
Garść orzechów włoskich
3 jaaj
4 łyżki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
180g wafelków
Garść orzechów włoskich
3 jaaj
4 łyżki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa
1 budyń śmietankowy
1 szkl mleka
3 łyżki cukru
1 masło lub margaryna
1 budyń śmietankowy
1 szkl mleka
3 łyżki cukru
1 masło lub margaryna
Masa z bitej śmietany
500ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
500ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
Polewa
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka margaryny
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Poncz
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50ml rumu
50ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50ml rumu
50ml wody
Jaja ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy wymieszaną mąkę, proszek, kakao i delikatnie mieszamy. Forma (27x36cm). Pieczemy 30min w 180oC.
Wafelki i orzechy rozdrabniamy. Jaja ubijamy na puszystą masę. Wafelki, orzechy mieszamy z mąką i proszkiem, następnie dodajemy do masy. Pieczemy 30min w temp 180oC w takiej samej foremce jak biszkopt.
Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem.
Śmietankę ubijamy wraz z mascarpone i cukrem pudrem. Gdy otrzymamy puszystą masę dodajemy startą na tarce czekoladę.
Biszkopt przekrajamy na dwie części. Dolną część nasączamy ponczem z kawy dość solidnie. Na pierwszą część biszkoptu wykładamy masę budyniową. Na to kładziemy wkładkę. Na wkładkę kładziemy bitą śmietanę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, już nie pączujemy by się nie roztopiło. Polewamy polewą czekoladową.
SMACZNEGO
Kasiu, czy te wafelki to są takie całkiem suche? bez nadzienia?
OdpowiedzUsuńZ nadzieniem😀
UsuńNajlepsze sa familijne.
Niestety wkładka wyszła twarda i zbita. Nie nadawała się do wykorzystania��.
OdpowiedzUsuńCoś musialo pojsc nie tak. Wkladka jest troche twarda, ale po przelozeniu ciasta kolejnego dnia nigdy nie mialam problemu z krojeniem.
UsuńJajka ubić najpierw na pianę? A potem resztę dodać?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Całe jaja wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Później dodajemy suche składniki, wszystko razem mieszając delikatnie.
UsuńMam pytanie odnośnie tej wkładki. Białka ubić na sztywno i później dodać żółtka czy od razu całe
OdpowiedzUsuńNajpierw białka później dodajemy żółtka.
UsuńPrzepis wydaje się fajny ale jest niekompletny, brakuje składników i dokładnego opisu
OdpowiedzUsuńKtórych składników brakuje? Jakie opisy nalezy uzupełnić? Z chęcią sie dowiem i poprawię ewentualne braki :)
Usuń